neděle 23. října 2016

RECENZE #1 - Vdova - když se bojíte zjistit pravdu

www.dominoknihy.cz

VDOVA

autor: Fiona Barton
orig. název: The Widow
nakladatelství: Domino
žánr: světová literatura, thriller, psychothriller


Temný a spletitý příběh pro čtenáře, které uhranula Zmizelá nebo Dívka ve vlaku. 

Jestli máte rádi dobrý psychologický thriller, pak si určitě chcete přečist Vdovu. Sthrne vás. A vyděsí!!
Stehphen King


Jeho tvář byla všeobecně známá z titulních stránek novin: opovrhované monstrum, které podle všeobecného mínění spáchalo hrůzný zločin. Nebyl však za něj nikdy odsouzen. A Jean Taylorová byla ženou toho monstra. Většinu svého života strávila v roli dokonalé manželky. Neochvějně stála po boku svému muži i poté, co byl obviněn z vraždy dítěte, přestože kvůli tomu musela snášet zlostné pohledy, přišla o přátele i o práci. Teď je ale její muž mrtvý a lidé chtějí vědět, jaké to bylo, žít po jeho boku. Co se vlastně tenkrát stalo. Jean může konečně vyzradit všechna tajemství.


Pravda – to je to, co po ní všichni chtějí. Zajímá se o ni novinářka, pro kterou je exkluzivní rozhovor s ženou pedofilního vraha vrcholem kariéry. A ještě intenzivněji se snaží pravdu odhalit inspektor Sparkes, pro něhož je tento případ letitou noční můrou. Policajtský instinkt mu napovídá, že se Jeanina maska mlčenlivosti bortí, že se brzy stane něco zásadního...





http://fionabartonauthor.com/

Recenze:

Spisovatelka Fiona Burton přichází na knižní trh se svým prvním dílem. Samotná spisovatelka, kritici i čtenáři od knížky očekávali určitě hodně. Je pravda, že je možná i trochu stresující čekat, jak se knížka ujme a zaujeme čtenáře po celém světě, když je přirovnávána k takovým trhákům jako je Zmizelá nebo Dívka ve vlaku. Pro každého, kdo má rád temné thrillery a tak trošku psycho, jsou tyto knížky na seznamu povinné četby. Mezi takové čtenáře se řadím i já a tudíž jsem od Vdovy očekávala dost. A můžu říct, že Vdova těmto dvou knihám šlape na paty a může jim směle konkurovat.

Dočetla jsem se, že autorka se nechala inspirovat svými vlastními zkušenostmi z dob, kdy pracovala jako novinářka. Měla úzký vztah s policejním vyšetřováním a proto mohla nakouknout pod pokličku, kam ostatní nemají přístup. Při své novinářské kariéře se zaměřovala především na přítelkyně a manželky odsouzených vězňů. Chtěla pochopit, jak se ženy cítí a co všechno prožívají. Právě díky této pestré minulosti vznikl tak čtivý a chytlavý příběh.

Celý příběh začíná paradoxně smrtí jedné z ústředních postav celého děje Glena Taylora. Právě on byl obviněn z únosu a vraždy malé dvou a půl leté Belly. Krásného, malého, blonďatého andílka, kterého nechala matka jenom chvíli bez dozoru na zahradě. Stačila chvilka nepozornosti a Bella byla pryč.

Policie dělala vše, co bylo v jejich silách, aby malou Bellu vrátili zpět její zcela psychicky zhroucené matce. Jenomže po Belle jakoby se slehla zem, nikdo jí neviděl, nikdo o ničem neví. Žádní světci ani podezřelé osoby. Policie však musela zjistit pravdu a najít pachatele, jelikož z pátrání po malé Belle se stala celostátní a později i celosvětová záležitost. Chytali se každé maličkosti, která je však vždy zavedla do slepé uličky.


http://fionabartonauthor.com/
http://fionabartonauthor.com/
Po několika týdenním vyšetřování je však výslech jednoho z podezřelých zavede právě k rodině Taylorových. K Jean a Glenovi, kdy se jejich manželství až do té doby zdálo zcela idylické, šťastné a zcela normální. Jean Taylorová je v šoku, když u nich zazvonila policie v čele s detektivem Sparksem. Oba samozřejmě vědí o jaký únos se jedná, celý případ sledují v televizi a přejí si, aby se Bella vrátila zpět domů.

Jako správná manželka Jean stála po boku svého manžela a trpělivě snášela nenávistné dopisy, komentáře a nápisy na zdi jejich domu. Nevěřila tomu, že by něčeho takového byl Glen schopný. Glen přece děti miluje. Nicméně v průběhu vyšetřování se Jean dozvídá o svém manželovi věci, které dosud netušila, věci o kterých sama Jean říkala, že to jsou "nesmysly". Pro málo důkazů a pro jejich nevěrohodnost byl Glen z vězení po několika týdnech propuštěn. Detektiv Sparks je však přesvědčen, že Glen Taylor má se zmizením malé Belly něco společného a že jeho manželka Jean o tom celém musí vědět.

Po několika letech však pátrání usnulo na mrtvém, ale novináři ani samotný detektiv se stále nevzdávají. Sparksovi se celý případ zapil pod kůži a chce ho vyřešit stůj, co stůj. Je přesvědčen, že nové důkazy a další impuls dokážou Glena usvědčit. Ale osud nám míchá karty a my s tím nic nezmůžeme, Glen umírá při autonehodě a s ním umírá i veškerá naděje, že se kdy detektiv, matka, manželka i lidé dozví, co se s malou Bellou stalo. Někteří lidé doufají, že byla unesena a žije se někde svůj spokojený život u manželů, kteří nemohli mít svoje děti a někteří si myslí, že už je malá Bella dávno mrtvá. K jaké skupince lidí se přidáte vy?

Celá příběh je postaven především na manželce Jean, ona jediná teď může objasnit celý případ. Jenomže ví o tom vůbec něco? Byla celou dobu podporující manželkou, která věří svému muži, že by takový čin nikdy nespáchal? Nebo se jen bojí přiznat pravdu a bojí se jí říct světu? Takové otázky si pokládá novinářka Kate, která touží po exkluzivním rozhovoru s vdovou. A detektiv Sparkes? Vyřeší nakonec případ malé Belly a přestane se mu o malém blonďatém andílkovi zdát?

Přečtěte si tuto napínavou knihu, které vás vtáhne svým příběhem a nedovolí vám se nadechnout až do posledního konce. Seznamte se s vdovou, manželkou muže, který byl obviněn z únosu malé Belly. Manželky, která na první pohled zcela odhodlaně stojí při svém manželovi a dělá vše, co jí řekne.
Jmenuji se Jean Taylorová a potřebuji vám něco říct. PRAVDU!


http://booknerd.ca

Můj názor:
Za mě je tato kniha zcela nezapomenutelná. Přiznám se, že jsem z toho měla trochu strach, jelikož srovnání se Zmizelou nebo Dívkou ve vlaku je opravdu velké sousto. Musím však říct, že první kniha se autorce opravdu povedla. 
První polovina knihy vás spíše seznamuje s dějem, nicméně to jí neubírá na čtivosti a každou stránku otáčíte se zrychleným tepem, co nového se dozvíte. Kapitoly jsou popisovány vždy z pohledu, manželky, detektiva a reportérky, což je velmi poutavé a získáte tak pohled na situaci ze všech stran. Samotný ústřední příběh, vyprávění manželky, jejíž manžel byl obviněn z únosu a vraždy malého dítěte je pro mě zcela nový a neotřelý. Hltala jsem každou stránku a nemohla se dočkat další. Celou knihu jsem přečetla za 4 dny, což je u mě vážně rekord a to už o něčem svědčí. 
Všichni, kdo jste fanoušky Zmizelé a podobných knih si tuto prostě MUSÍTE přečíst. Vdova je opravdu v něčem podobná, ale zároveň je úplně jiná, především příběhem a samotnou zápletkou, která na konci knihy opravdu nakopnutá a dostane grády. Tato kniha je vážně psychothriller!!!

Děkuji všem, co dočetli až do konce. Budu ráda za jakýkoliv komentář. Je to moje první recenze tak buďte shovívavý....:-)




Vaše Lúúca...

7 komentářů:

  1. Na prvú recenziu je toto lepšie ako niektoré, ktorých autorky to robia už mesiace či roky!
    Dozviem sa všetko, čo mi treba a zároveň žiaden spoiler, a hoci takéto knihy mňa veľmi nelákajú, tejto by som aj dala šancu! Si šikovná, veľmi sa mi páči rozloženie, tie základné údaje, potom hodnotenie z databáz (možno ak by to bol priamo link, bolo by ešte lepšie!) a potom slová iných ľudí o knihe. Najprv som nechápala, prečo píšeš zvýraznené písmo a chcela som ti odvrknúť, že ja nemám chuť čítať 3 strany ružového textu, ale pochopila som, že je to len anotácia a opäť raz to musím pochváliť. Je to farebné, ale nie rušivé, originálne a zároveň pôsobí veľmi kvalitne v porovnaní s mnohými recenzívnymi článkami :)
    Napriek jednoduchému dizajnu, na ktorom by bolo skvelé zapracovať, si ma očarila obsahom, takže blahoželám ;)
    Len tak ďalej!
    No a ak chceš zavítať ku mne: https://timkablogblog.wordpress.com/2016/09/12/chcem-byt-opat-mala/ rovno pridávam článok, ktorý by ťa možno zaujal, a ktorý ťa na konci odporučí na moje knižné články, ktorých je zatiaľ málinko :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já nevím, co na to mám řict:-) Musím přiznat, že trochu červenám, moc jsem bála prvního komentáře, že mě někdo řekne o co se to snažím a že je to hrozné. Děkuji ti moc za tak krásné hodnocení, jsem z toho vážně v šoku. Určitě na dizajnu chci zapracovat,ale chce to samozřejmě čas. A nevím, kde je problém, ale mě hodnocení z databáze funguje jako link přímo na stránku :-)..Budu se snažit svoje recenze jenom zlepšovat, ještě jednou moc děkuji a na tvé stránky se moc ráda podívám..:-)..

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze, určitě si mě na knížku nalákala. Děkuju za tip :)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji, určitě si knížku přečti, je skvělá☺

    OdpovědětVymazat
  5. Natož, že je to tvá první recenze, tak je to opravdu super. Vdovu bych si moc ráda přečetla. Jediné co bych udělala jinak jsou fotky. Je lepší, když si knihu vyfotíš sama a dáš to do článku je to takové hezčí si myslím, ale jinak super. :D
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvalu☺...jojo, jak to dělat s fotkama, nad tím právě přemýšlím..taky si myslím, že asi moje vlastní budou lepší😉

      Vymazat
  6. I kdyby ta recenze byla jakkoliv blbá, je tvoje, je to tvůj názor a toho či cením:) A špatná není, jen já moc kriminálky a dramata nemusím:)

    OdpovědětVymazat